Det er vanskelig å si eksakt når folk begynte å sette sammen buffet og koldtbord med mange varierte retter. Men i USA sies det at det begynte i Las Vegas, da folk begynte å reise hit for å gamble. Restauranter så et behov for å servere maten raskere, og da begynte de å sette sammen buffet og koldtbord. Men, det var Frankrike og Sverige som var først ute med å bruke buffet- og koldtbord-konseptet på fast basis. Det svenske "smorgasbordet" var en enkel måte å gi mat til svensker som kom på uventet besøk. Det begynte med brød og smør, men ble raskt utvidet til å gjelde mange flere retter; fisk, egg og kokte grønnsaker, og deretter skinke, varme småretter og salater - og så selvsagt kaffe og dessert.

Koldtbord og buffet i moderne tid

I dag er finnes det utallige varianter. Noen er laget for mer formelle settinger som bryllup og annet, mens andre er satt sammen for å passe til fest og andre samlinger. Fellesbetegnelsen er at koldtbord og buffet skal være enkelt å spise og gir et meget variert utvalg. Man kan velge å sette sammen koldtbord som består av bare kalde retter, mens andre har en blanding av kalde og varme. En svært populær variant er skalldyrbuffet, hvor man gjerne har retter som kreps, krabbe, reker og annet godt fra havet.

Hvorfor velge koldtbord og buffet?

Når mange mennesker skal samles for å feire eller dele en seremoni er disse svært gode valg. Grunnen er simpelthen at det gir et meget variert utvalg og alle finner noe de liker. Det kan også være rimeligere at gjester forsyner seg selv, enn at man har servitører som serverer flere retter. Det er ikke uvanlig å sette gode viner, snaps og andre drikker på bordet slik at folk kan blande og få det akkurat slik de liker det. Vi er stolte av å kunne tilby Norges største utvalg av koldtbord og buffet og gleder oss til å bistå med nydelig mat til ditt arrangement!