Velg riktig vin til maten

Vin er noe de fleste nordmenn har et forhold til og som vi kan nyte til alle anledninger. Musserende til festen, hvitvin til sommer og skalldyr, og rødt til en bedre middag. Fra å være noe som kun var til finere tilstelninger, kan vi nå nyte vin fra alle verdensdeler – og i alle prisklasser. Men, i vinmarkene av valg er det lett å gå seg vill. Hvilken vin passer til hva? Er noen druetyper bedre enn andre?

Under finner du en rekke gode tips til hvilke viner som passer godt til maten.

 

Sjømat

Infographic - vin til maten

Infographic fra WineFolly.com – vin til maten (Klikk for større bilde)

Hva er vel ikke bedre enn reker og skalldyr med Chablis når sommeren endelig melder sin ankomst? Annet enn hvitvin kan man også fint drikke sprudlende eller rosé til sjømaten. Champagne og cava, for eksempel, passer godt til fisk som laks, havabbor, kveite og piggvar. For skalldyr som krabbe og kreps kan man nyte hvitviner med druer som Riesling og Grüner Veltliner. Men, vi har alle våre favoritter og kanskje liker du helt andre typer druer? Man får gjerne en god Chablis til under 200 kroner, så prøv deg frem!

På grunn av klimaet i Chablis og den høye etterspørselen får de ikke produsert like mye som før, og derfor er det mange som nå bytter ut Chablis med den noe rimeligere Muscadet fra Loire-dalen. Dette er et alternativ som også passer lommeboken godt.

Som med de fleste matretter, avhenger vinvalget av tilbehør; er det magert eller fettrikt? Dette vil ha mye å si for hvilken drue som passer til.

 

Kjøtt

Hvilken type vin som passer til forskjellige typer kjøtt avhenger av tilbehør, valg av krydder og marinade, hvor tykt/tynt kjøttet skjæres samt fettgrad.

Okse

En tommelfingerregel er at fyldigere rødviner (mer tanniner) passer til stykker med høyere fettgrad, som entrecote. Eksempler på slike druer er Syrah-druen, Cabernet Sauvignon og Tempranillo. Motsatt vil rødviner med mindre tanniner passe godt til stykker med lavere fettgrad, som indrefilet. Eksempler på slike druer er Merlot og Cabernet Franc.

Samtidig vil valget av vin avhenge av hvilken saus, om du marinerer kjøttet, om det grilles eller stekes på plate eller ovn.

 

Lam

Lam har en distinkt kjøttsmak som krever en litt annen type vin enn storfekjøtt. Man anbefaler gjerne medium-lette og fyldige rødviner med noe mildere tanniner til lam, og gode alternativer kan være Syrah, Temperanillo og Bordeaux-blend (blandinger av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot).

 

Kalv

Det smakfulle, rosastekte, magre kalvkjøttet serveres gjerne med vårlig tilbehør. Gode alternativer her er viner laget på Pinot Noir-druen, Cabernet Franc og Gamay. Serverer du derimot kalve-entrecote med bearnaise og pommes frittes, kan du gå for litt tyngre viner laget på blant annet Sangiovese og Zinfandel.

 

Ost

Ostefat med god rødvin hører til i hyggelige lag. Det finnes uendelig mange oster og hver type passer til hver sin vin. Kanskje får du en uventet favorittvin når den blir servert med ost til?

Under er eksempler på hvilke viner/druer som kan passe godt til ost:

 • Brie – Chardonnay
 • Taleggio – Pinot Blanc
 • Camembert – Champagne
 • Burrata – Tocai Friulano
 • Mozzarella – Fiano
 • Geitost – Chenin Blanc
 • Blåmuggost – Riesling (søt)
 • Gorgonzola – Portvin
 • Roquefort – Sauternes
 • Gouda – Merlot
 • Cheddar – Cabernet Sauvignon
 • Parmesan – Chianti

Prøv deg frem og se hva som smaker best med de forskjellige ostene!

 

Dessert

Hvorvidt desserten er søt, fruktig eller syrlig har mye å si for valg av vin. Søte og fyldige viner kan passe godt til søte desserter som kaker, vaniljeis og kjeks. Eksempler på dessertviner til disse er portvin og Tokaji.

En gjenganger ved måltidets slutt er sjokolade, og dersom du har elementer av sjokolade i desserten kan det være lurt å bruke en vin/dessertvin lagret på gamle eikefat. Disse vil ofte akkompagnere sjokolade på en delikat og finurlig måte.

Noen huskeregler:

Sjokolade – portvin, Recioto di Valpolicella
Kremete desserter – Søte Rieslinger, Tokaji, Sauternes
Dessert med bær – Moscato, Brachetto

 

Det finnes ingen fasitsvar på hvilke viner som passer best til hver rett. Man må ta hensyn til tilberedningsmåte, tilbehør, marinering og mye mer. Et godt tips kan være å bli mer kjent med hvilken type drue du liker. Da er det enklere å finne spennende viner du liker på polet. Til sist; husk å lufte vinen godt før den drikkes!

 

Cateringo har bistått med god mat til tusenvis av fornøyde kunder i Oslo og omegn. Se hele menyen og referanser på www.cateringo.no.